Roman Kahramanları Tuvale Aktarıldı
Elma Yanak sponsorluğunda dünyada ilk defa gerçekleştirilen ve Türk resim sanatı tarihinde eşsiz bir katkı olarak yer alan ?Roman kahramanları Resimleri? projesi www.elmayanak.com üzerinden sergilenecek.
Elma Yanak sponsorluğunda dünyada ilk defa gerçekleştirilen ve Türk resim sanatı tarihinde eşsiz bir katkı olarak yer alan “Roman kahramanları Resimleri” projesi www.elmayanak.com üzerinden sergilenecek. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Roman Kahramanları dergisi ve Heyamola Yayınları iş birliği ile gerçekleştirilen proje kapsamında tam altmış roman kahramanı ressamlar tarafından tuallere aktarıldı.
Yazmak ve çizmek belki de insanların ilk sanatsal uğraşı alanlarıdır. Mağara resimlerinden başlayan “kendini ifade etme” yolculuğu, yazının keşfedilip geliştirilmesiyle “edebiyat”a varır. Kadim dünyanın efsaneleri, destanlar, masallar yazıya dökülür ve insanlığın ortak kültürel mirası olarak diğer sanat dallarına yansır. Roman türü? de söz konusu yolculukta “hayal gücü” ile “kurgu”nun yazıyla buluştuğu yerde öykülere dönüşen özel bir alan olarak ortaya çıkar. Binlerce yazar belki de on binlerce roman yazıp, yayınlar. Ve romanlar 500 yıldır insanı ve insana dair her şeyi, aşkları, hüzünleri, toplumları, tarihsel olayları, savaşları, doğayı, uzayı, hayalleri, geçmişi, geleceği ele alır; hayatımıza yüz binlerce roman kahramanı sunar...
İçinde yaşadığımız 21. Yüzyıl, bir “imaj bombardımanı” çağı. Hepimiz her gün çok sayıda görsel ve işitsel uyarana maruz kalıyoruz. Bu uyaranların bazıları algı kapılarımızdan geçiyor ve bizi etkiliyor. Henüz fotoğraf makinesi ve sinema aygıtlarının icat edilmediği zamanlara dönüp baktığımızda ise insanların kendilerini görsel anlamda resim sanatıyla ifade ettiğini görebiliriz.
Bir ressam, tuvali, kâğıdı, kalemleri, fırçaları, boyaları...
Geçmişte üretilmiş tüm resimler, dönemleri için hem birer sanat eseri hem de tarihsel açıdan birer “arşiv belgesi” niteliğindedir. Çünkü dönemlerinin tanıklarıdır. Ressamlar tarafından görülmüş, izlenmiş, hayal edilmiş, bazen doğrudan bazen dolaylı olarak yansıtılmış “an”lardır. Teknolojik tüm yeniliklere rağmen resim sanatı, plastik sanatlar içindeki sarsılmaz yerini korumaya ve insanları etkilemeye devam eder.
İşte bu iki kadim sanat -resim ve edebiyat- yaklaşık 3 yıllık bir döneme yayılan bir proje kapsamında bir araya getirildi ve bu katalogda yer alan altmış eser ortaya çıktı.
Sanatçıların çoğunlukla kendi mekânlarında, atölyelerinde bireysel çalışmalar gerçekleştirdikleri günümüzde, ressam ve yazarların birlikte yoğun üretimler ortaya çıkardıkları zamanlara “selam gönderme” diyebileceğimiz bir proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kararıyla Troia yılı ilân edilen 2018’de gerçekleştirildi. Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) ressamları ortaklığında, ressam Ahmet Umur Deniz ve atölyesindeki ressamlar Troia Savaşı’nı konu alan 20 resim yaptılar. Homeros’un İlyada Destanı’nda küçük bir bölümünü anlattığı Troia Savaşı bugünün MSGSÜ ressamları tarafından tuvallere yansıtıldı. Resimler daha sonra Maltepe Üniversitesi kampüsünde sergilendi.
Ardından 2019 yılında bu defa İstanbul’u konu alan 20 roman, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ressamlarınca okundu ve tuvallere yansıtıldı. Ortaya çıkan eserler, Nisan 2019’da düzenlenen Roman Kahramanları İstanbul Edebiyat Festivali kapsamında yine Maltepe Üniversitesi Sanat Galerisi’nde sergilendi.
Projenin devamında ressamlar, Rus Edebiyatı’ndan 20 eserin resimlerini yaptılar. Ressamların, Rus Edebiyatı, Troya ve İstanbul’u resmedebilmeleri için edebiyatla yeniden ilişki kurmaları, destan ve romanları okumaları, kendi yaşam deneyimi süzgeçlerinden geçirmeleri, bir projenin parçası olarak dayanışma içinde ve ortak üretim yapmaları, geçmişten gelen ve esin veren bir deneyim oldu.
Sonuç olarak proje kapsamında Türk resim tarihine toplam 60 resim kaydedilmiş oldu.